Tips om je website sneller te maken

Tips om je website sneller te maken

Pieter Degeneffe
Pieter Degeneffe
Geschreven op 19/07/22
Samenvatting:

Onderzoek toont aan dat een bezoeker tijdens het laden van je site niet langer dan 3 seconden wacht vooraleer hij deze weer sluit. Ook Google zal de laadtijd van je website gebruiken als factor in de zoekresultaten. Des te belangrijker om er voor te zorgen dat je site zo snel mogelijk inlaadt. In dit artikel ontdek je enkele tips die hierbij kunnen helpen.

Voor je begint - meten is weten

Ben je van plan om aanpassingen aan de performantie van je website te doen dan kan het interessant zijn om te meten wat het effect is van deze aanpassingen. In het volgende artikel bespreken we 2 gratis tools uit waarmee je de snelheid van je website kan meten. Hiermee kan je in kaart brengen wat de performantie van je website is zowel voor als na de aanpassingen.

Kies voor een goede hosting provider

De kwaliteit van je hosting provider is de meest bepalende factor in de snelheid van je website. Een goede hosting provider zal de hardware en server instellingen optimaliseren op het door jou gebruikte content management systeem. Daarnaast zal een goede hosting provider er ook voor zorgen dat de fysieke locatie van de server zo dicht mogelijk bij jouw bezoekers staat. Er zijn hosting platformen die deals aanbieden van enkele euro's per maand maar dan staat je server vaak in de VS of op een andere afgelegen locatie.

Bij DESIGN8 kiezen we steevast voor het Belgische Combell als hosting provider voor onze projecten maar uiteraard hebben klanten ook de mogelijkheid om zelf een hosting provider te kiezen.

Zet de caching opties van je content management systeem aan

Elke CMS heeft verschillende caching opties die je via de back-end kan aanzetten, vaak kan je hiermee grote performantie verbeteringen bekomen. Het aanzetten van de cache zal ervoor zorgen dan je bezoeker enkel een kant-en-klare HTML pagina moet inladen in plaats van dat de server eerst alle informatie uit de database moet gaan halen en de HTML pagina nog helemaal moet opbouwen.

Optimaliseer je afbeeldingen

Veel websites zijn traag doordat ze grote bestanden moeten inladen, deze bestanden zijn heel vaak afbeeldingen. Het gebruik van te grote afbeeldingen heeft een sterke impact op de laadtijd van je website daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zo klein mogelijk zijn. Probeer als vuistregel om zo veel mogelijk afbeeldingen op je website kleiner dan 100kb te houden.

Daarnaast kan je ook gebruik maken WebP afbeeldingen, het nieuwe bestandsformaat geoptimaliseerd voor een snelle weergave op website. Hier kan je meer lezen over het WebP bestandstype voor afbeeldingen.

Let op met externe lettertypes

Met externe fonts van bijvoorbeeld Google Fonts ziet je website er dan wel grafisch leuker uit, hou er rekening mee dat het inladen van deze fonts vaak wat tijd kost. Gebruik je 1 of 2 externe fonts dan is dit niets zo erg maar sommige websites gaan hier wel heel ver in waardoor er een aanzienlijke vertraging kan ontstaan.

Beperk het aantal plugins

CMS systemen zoals Drupal en Wordpress beschikken over oneindig veel plugins. Deze plugins zijn kleine applicaties die je kan installeren en die zorgen voor meer mogelijkheden aan je website. Bepaalde plugins raden we dan ook altijd aan maar er is ook een keerzijde, elke plugin moet geladen worden en heeft dus ook invloed op de reactietijd van je website. Gebruik dus niet eindeloos plugins gewoon omdat het kan maar schakel ze bewust in. Hou er ook rekening mee dat niet elke plugin altijd even goed geschreven is en ze dus ook kunnen zorgen voor veiligheidsissues met je website.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis nooit meer het laatste nieuws, trends en waardevolle inzichten op het gebied van webdesign, webdevelopment en e-commerce consultancy! Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates en tips rechtstreeks in je inbox.