Upgraden van Drupal 7 naar Drupal 10: Een stapsgewijze handleiding

Upgraden van Drupal 7 naar Drupal 10: Een stapsgewijze handleiding

Pieter Degeneffe
Pieter Degeneffe
Geschreven op 31/07/23
Samenvatting:

Heeft je website een upgrade nodig van Drupal 7 naar Drupal 10? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je deze belangrijke update soepel en efficiënt kunt uitvoeren. Bereid je voor op betere beveiliging, verbeterde prestaties en een toekomstbestendige website.

Intro

Als je website momenteel op Drupal 7 draait, is het nu de hoogste tijd om een upgrade te overwegen. De officiële ondersteuning voor Drupal 7 eindigt binnenkort en hoewel er opties zijn voor langdurige ondersteuning, zijn er aanzienlijke voordelen aan het upgraden naar de nieuwste versie van Drupal, Drupal 10. In deze gids zullen we stap voor stap door het proces van het upgraden van Drupal 7 naar Drupal 10 gaan.

Stap 1: Back-ups maken

Het is essentieel om te beginnen met het maken van back-ups van je huidige Drupal 7-website. Dit omvat de database, de bestanden in je website's bestandsstructuur, en de codebase. Dit zorgt ervoor dat je een herstelpunt hebt om naar terug te gaan in geval er iets misgaat tijdens de upgrade.

Stap 2: Inventariseer je site

Inventariseer de modules en thema's die momenteel in je Drupal 7-site worden gebruikt. Maak een lijst van de bijdragemodules die je gebruikt, noteer welke functies ze bieden en controleer of er een Drupal 10-versie beschikbaar is. Voor aangepaste modules zul je de functionaliteit moeten migreren naar een Drupal 10 compatibel alternatief.

Stap 3: Maak een nieuwe Drupal 10-site

In plaats van je bestaande site direct te upgraden, wordt het aangeraden om een nieuwe Drupal 10-site te bouwen en de inhoud en configuratie van je Drupal 7-site hier naartoe te migreren. Dit geeft je de kans om de site schoon en up-to-date te houden en eventuele overbodige modules of verouderde functionaliteiten uit te filteren.

Stap 4: Installeer benodigde modules

Installeer de Drupal 10-versies van de modules die je eerder hebt geïnventariseerd. Zorg er ook voor dat de Migrate module en zijn afhankelijkheden, waaronder Migrate Drupal, zijn geïnstalleerd. Deze modules zijn nodig om de gegevens en configuratie van je Drupal 7-site naar de Drupal 10-site te migreren.

Stap 5: Voer de migratie uit

Nu ben je klaar om de migratie te beginnen. Gebruik de Migrate tools om de inhoud en configuratie van je Drupal 7-site over te zetten naar de Drupal 10-site. Controleer na de migratie of alle gegevens correct zijn overgezet en of alle functionaliteiten zoals verwacht werken.

Stap 6: Test je nieuwe site

Voordat je je nieuwe Drupal 10-site live zet, is het belangrijk om deze grondig te testen. Dit omvat het controleren van alle pagina's, formulieren, functionaliteiten en workflows om ervoor te zorgen dat alles correct werkt.

Stap 7: Ga live

Als alle tests succesvol zijn, is het tijd om live te gaan! Vervang je oude Drupal 7-site door de nieuwe Drupal 10-site. Blijf de site monitoren om eventuele problemen die zich voordoen na het live gaan te identificeren en aan te pakken.

Conclusie

Het upgraden van Drupal 7 naar Drupal 10 is geen kleine taak, maar de voordelen op het gebied van veiligheid, prestaties en toekomstige bestendigheid maken het de moeite waard. Met zorgvuldige planning, geduld en zorgvuldig testen, kan je website profiteren van alle nieuwe functies en verbeteringen die Drupal 10 te bieden heeft.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis nooit meer het laatste nieuws, trends en waardevolle inzichten op het gebied van webdesign, webdevelopment en e-commerce consultancy! Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates en tips rechtstreeks in je inbox.